Koppeling 700 en 900 serie vervangen

Het vervangen van de koppeling kan zelf, als je de auto op steunen zet, en je een hulpje hebt. Het is wel erg zwaar werk. Het werkplaats handboek (van de 240) zegt ook dat je met twee man de versnellingsbak er onderuit moet halen.

Versnellingsbak kán er wel af, met oprijbokken aan de achterkant of as-steunen, maar makkelijk is anders.

Procedure in grote lijnen:

Maak alle bouten los van het koppelingshuis, Doe dit het liefst met vlakke ringsleutels of ringsleutels zonder een te hoge opstaande rand.
Maak de flens los aan de cardan as.
Maak de versnellingbak ophanging los
(vergeet niet de pook los te halen!)
Til de versnellingsbak er uit.
Koppeling komt vrij.
LET OP LET OP!!! Je MOET een stempel hebben om de nieuwe plaat en drukgroep te centreren, anders krijg je de nieuwe koppeling en druk groep niet centraal en past de versnellingsbak niet meer. Voor de stempel kun je een oude versnellingbak uitgang gebruiken (primaire as). Dat is nodig om de koppeling te centreren. Begin niet zonder zo'n ding!
Wanneer die er in geschoven zit kun je de drukgroep weer aanbrengen.
Daarna de versnellingsbak er insteken,
de onderkant weer ophangen, en klaar is kees.

Inplaats van een dummy-as (oude prise-as) kan men ook een universele as gebruiken. Het merk Midlock brengt dit gereedschap op de markt. De set bestaat uit een kunststof as waarop men een grote platte kunststof schijf kan draaien. De kunststof as is hol en bij het uiteinde kan je een conisch buisje in de holle as steken. Deze buisjes zijn er in 2 diktes omdat niet elke koppelingsplaat een even groot gat heeft waar de pris-eas doorheen komt.

De werking is vrij simpel. Leg de drukgroep plat op je werkblad en leg daarbovenop de koppelingsplaat, wel opletten dat je de plaat met de goede kant naar de drukgroep legt. Nu kan je visueel goed zien of de plaat in het midden ligt en deze dus zelf goed uitrichten. Neem nu het setje en draai de grote schijf op het achtereinde van de holle kunststof as. Neem dan het conisch busje dat het beste past in de splines ( splines dat zijn de spiebanen)van de koppelingsplaat. Nu plaats je de binnenas die is van metaat en aan de achterzijde zit ook weer een moer die conisch is. Deze moer valt nu een beetje in het conische busje. Aan de onderkant draai je nu een passende moer met sluitring. Als je nu deze moer aandraait dan zal de conische moer in de stift worden getrokken en zo komt de stift klemvast op de splines van de koppelingsplaat. Nu draai je de grote kunststof schijf aan tot deze tegen de drukvingers van de drukgroep aanligt en de koppelingsplaat niet meer kan verschuiven.

De drukgroep compleet met plaat en uitrichtgereedschap kan men nu op het vliegwiel monteren. Daarna draai je de bout wat los en trek je het gereedschap zo uit de drukgroep en koppelingsplaat. In veel garages wordt dit stukje gereedschap bij meerdere type autos met succes toegepast. Veel plezier met het zelf vervangen van een koppeling. En bezuinig niet op de onderdelen door een nog goed uitziend druklager niet te vervangen. Vervang gewoon heel de drukgroep dus ook het druklager.

Ik heb al vaak gehoord, dat zo'n hulpasje nodig is. In een vorig leven ben ik ooit eens een tijdje automonteur geweest. Heb nooit zo'n ding gebruikt. Wie geen al te dikke vingers heeft, kan ook een vinger gebruiken i.p.v. zo'n hulpasje. Vinger door koppelingsplaat en drukgroep (met de andere hand de drukgroep en koppeling ondersteunen) en met de top van de vinger het gaatje in het vliegwiel zoeken. Als je de vinger nu recht houdt, kun je de bouten van de drukgroep iets aandraaien, zodat de koppelingsplaat niet schuift. Trek de vinger terug en kijk of de plaat goed zit. Zonodig iets verschuiven. Als ie goed zit, bouten aandraaien. Da's alles. (nou ja, ik zou de bak er ook nog op zetten, maar goed.....)

NB1: Schrapend geluid uit de bak kan komen door een versleten toplager, wat er lastig uit te krijgen kan zijn. De oorzaak van een schrapend geluid uit de bak bleek het toplager te zijn, dat in het geheel niet meer draaide en dus ijzer-op-ijzer contact maakte met de prise-as (ingaande as van de versnellingsbak). Koppelen kan hierdoor ook lastiger gaan dan men gewend is.

NB2: Pas op dat de bak niet aan of tegen de vlampijp hangt/ligt, het zou jammer zijn als die het begeeft en als je toch bezig bent, controleer dan de staat van de gaffel en vervang indien er zichtbare slijtage is op de kogel.

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD