Volvo biedt ieder model aan met een variatie aan motoren om aan het gewenste gebruik te voldoen.
Iedere motor heeft andere specificaties voor het leveren van de aandrijfkracht. Bovendien worden deze specificaties van vermogen(PK) en koppel(moment) geleverd bij verschillende toerentallen per type motor.
Afhankelijk van het gewenste gebruik kiest men een bepaald type motor. Om tegemoet te komen aan het karakter van de motor en het gebruik rust Volvo de auto per model en motorkeuze de auto uit met een standaard configuratie voor de overbrenging.
De variabelen voor deze configuratie zijn de versnellingsbak en het differentieel.
Beide componenten doen iets met de overbrengingsverhouding. De versnellingsbak maakt het mogelijk om op verschillende snelheden de motor in het toerengebied te laten werken waarop de motor het beste presteert. Het differentieel past een algemene reductie toe van het toerental voor de aandrijving van de achteras.
Wat er met beide componenten te samen bereikt moet worden, is dat de auto in de 1e versnelling vanuit stilstand weg moet kunnen komen en dat in de hoogste versnelling een zo hoog mogelijke maximum snelheid behaald kan worden. Tussenliggende versnellingsverhoudingen worden zo gekozen om een goede acceleratie mogelijk te maken. Ook kan de keuze voor de hoogste versnelling zo gemaakt worden dat op kruissnelheid zo zuinig mogelijk wordt gereden.
De gekozen specificaties van versnellingsbakverhoudingen en differentieel verhouding zijn een compromis voor algemeen gebruik. Specifieke testen bijvoorbeeld die van caravantrekker wijzen uit welk gebruik met deze standaard configuratie mogelijk is. Op welk hellingspercentage kun je met een combinatie(gewicht) nog optrekken. Of wat is de verstandigste keuze van versnelling voor kruissnelheid met een combinatie van auto en caravan in diverse situaties.
Volvo brengt enkele variaties aan in de keuze van de versnellingsbak. Dit zie je dan in een kleinere overbrenging en de 1e en 2e versnelling. De bak is dan voorzien van een modelnummer met een L voor low gear, op zijn Hollands zeggen we een lange bak vanwege de grotere verhoudingen in het bereik. Niet te verwarren met de L die toegevoegd is aan een automaat die voor lockup staat. Een automaat wordt niet uitgerust met aparte verhoudingen voor de 1e en de 2e. Bij een automaat wordt het wegkomen op steile hellingen gecompenseerd door de vloeistof koppeling.
Door het wijzigen van de afgeleverde vermogen en koppel van een motor door tuning of voor specifiek gebruik kan de standaard configuratie van Volvo niet meer aan de wensen van gebruik voldoen. In dat geval kun je door het wijzigen van een van de standaard componenten je eigen aanpassing maken. Voorbeelden voor aanpassing zijn een zware caravan die je op steile bergweggetjes wilt meenemen, een auto die je voor de cross wilt gaan gebruiken of je wilt meer snelheid halen uit je opgevoerde motor.
Om de consequenties van de keuze inzichtelijk te maken zijn hier twee spreadsheets bijgevoegd:
In het V700-sheet zijn de meest gebruikte standaard componenten van onze auto's als variabelen opgenomen.
In het andere sheet zijn alle waarden vrij in te geven, wat van pas kan komen bij gebruik van niet-V700 componenten.