Waterpomp vervangen

Dit is in ieder geval voor de vier cilinder acht klepper redblocks:

Voor velen zal het moment daar ooit zijn. Lekkage van koelvloeistof uit je waterpomp als je het niet wilt/verwacht/plant. Neem dit verhaal erbij en je komt een heel eind. In alle andere gevallen kun je dit ruim van te voren lezen bij wijze van voorbereiding.

Het is eigenlijk niet moeilijk, alleen net als vele klusjes, moet je het secuur doen en op een paar dingen letten.

Mijn beschrijving is vrij uitgebreid, ik heb alles niet exact zo gedaan, maar dan kun je er in ieder geval zelf over nadenken.

verplicht: Doe je kap open en besef dat je gaat klussen.

optioneel: Haal je bodemplaat eraf en plaats daar een bak of zak waarin je het nog wel aanwezige koelvloeistof in kunt laten lopen. Denk aan een vuilniszak die je openknip in een hoek en zo alles begeleid de bak in.

verplicht: Haal je bovenste kap van de distributie eraf.

optioneel: Haal de onderste kap er ook af, geeft net een beetje meer speling, is niet nodig ( en veel meer werk) , maar dek hem dan af, dan kan er niets invallen waardoor hij er alsnog af moet.

verplicht: Draai de moertjes danwel boutjes van de pulley los en (na misschien noodzakelijke demontatie van de viscoven) kantel deze. De pulley komt dan los zonder aan stelschroeven en dergelijke te hoeven zitten. Schuif de riem eraf en leg de pulley weg. Haal de koelslang van je waterpomp los. Je kunt hem ook onderaan je radiateur loshalen, maar dan verlies je nog meer koelvloeistof. Door hem bij je waterpomp los te maken spaar je wat vloeistof.

optioneel: en laat het koelwater met beleid in de bak lopen. Dit kost je een paar miuutjes, maar dan heb je geen bende.

verplicht: Draai de moeren en bouten los van je oude waterpomp. Er zijn twee moeren, drie bouten en een bout/moer verbinding. Die laatse zit op je rode op zichzelf staande waterleiding naast je blok. Alles is maatje tien. Trek de zooi naar voren en maak je contactvlakken schoon.

Pak vervolgens je nieuwe pomp en inspecteer het geheel. Besef hoe dan ook dat deze veel beter en met name mooier is dan je oude. Vervolgens plaats je pakking, rubber ringetje en rubber ring. Drie onderdelen, spreken voor zich.

Na het rubbertje op de rode buis te hebben geschoven en de rubber ring boven in de pomp te hebben gelegd heb ik het geheel voor het blok iets gekanteld, zodat de bovenste bout erin kan. Dan kantel je het geheel recht voor het blok.

Deze bovenste bout heb ik vervolgens langzaam aangedraait met een dun plamuurmes op de bovenste rubberen ring. Het plamuurmes en de ring heb ik een heel klein beetje olie gegeven zodat het makkelijk glijdt.

Deze schuift dan mooi mee naar achteren. Op het moment dat de pomp tegen het blok aan ligt haal je het plamuurmes rustig links en rechtsom draaiend er richting uitlaat kant uit. Niet naar voren!

optioneel: Haal het plamuurmes er naar voren uit en riskeer dat je de rand van de ring meeneemt naar voren en dus niet meer afdicht.

We gaan verder: Vervolgens kun je de pomp over de bovenste bout hevelen terwijl je aan het buisgedeelte van de pomp (waar je slang nog op bevestigd moet worden) omhoog trekt. Mijns inziens een goede hevel waarbij ik de rubber ring goed samengeperst zag worden. Anderen gebruiken een hevel van een blok hout en balk, of bijvoorbeeld een spanband om je kleppendeksel heen (achter je vuldop) waarmee je spanning op de pomp zet. Ook een tweede persoon kan hier heel functioneel zijn. Als die ring maar donders goed aangedrukt zit.

Nu kun je overige boutjes en moertjes ook weer aandraaien en de op zichzelf staande buis ook weer bevestigen aan de pomp.

Monteer vervolgens je pulley weer met de snaar er meteen in, anders moet je het nog een keer doen of toch met stel en spanbouten gaan klooien. Dat is onhandig en overbodig, maar mag uiteraard. Hangt van het bezoek binnen af.

Vul je systeem weer af en doe dit na een eerste rit nogmaals, de lege luchthoudende ruimtes zijn dan gevuld en het niveau in je expansievat (iets) gedaald. Ook deze laatste handeling kun je met enige speling plannen naarmate er minder favoriete momenten in aantocht zijn. ;)

 

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD