Die wil nogal eens wat voor herrie zorgen. Veel kwaad kan dat niet maar hinderlijk is het wel.
Demontage:
De nokkenas in BDP(streepje op brandstofpompwiel in verlengde met nulstand streepje op bevestigingsflens brandstofpomp) draaien zodat de stoter voor de vacuümpomp het minst ingedrukt wordt.
Vervolgens de vacuümpomp eraf halen.
Wanneer de pomp geen veerspanning meer geeft bij demontage van de kop kan dit betekenen dat in ruststand de cylinder van de vacuümpomp tegen het pomphuis aan komt. Dit kan de herrie veroorzaken die het geluid geeft als een bekkenslag.
Een tekening heb ik niet kunnen vinden daarom een beschrijving van de werking:
De pomp:
Als je ervoor staat zie je een pomphuis op de zijkant van de cylinderkop gemonteerd. De nokkenas bedient een stoter die een tweede stoterstang in het pomphuis bedient. Deze tweede stoterstang wordt door een klepveer teruggeduwd. Aan de voorkant zit op de stoterstang een zuiger gemonteerd voor de pompwerking. De zuiger is een aluminium schijf van zo'n 5cm doorsnee en 1 cm dik. In de zijkant van de zuiger zit een groef met een zuigerveer van teflon en een rubber ring voor de druk op de zuigerveer. Bij indrukken van de zuiger wordt in de cylinderkamer lucht met olie richting richting kop gepompt, bij terugveren van de zuiger wordt de lucht aangezogen vanaf de servo. Er wordt olie langs stoterstang voor smering aangezogen en via het retourkanaal samen met de lucht teruggepompt.
Het deksel van de pomp er alleen afhalen als de pomp gedemonteerd is van de kop anders vallen de kleppen eruit en zie je niet hoe ze gemonteerd waren.
Luchtstroom om vacuüm te trekken: Zowel de kamer voor de zuiger als achter de zuiger wordt gebruikt om te pompen. De kamer achter de zuiger zuigt aan via klep 1 en 2, en pomt weg via klep 5. Achter klep 2 zit een verscholen luchtkanaal naar de achterste cylinderkamer. De kamer voor de zuiger trekt lucht aan via klep 3 en pompt lucht met olie weg via klep 4. In totaal dus 5 klepjes, waarvan 4 identiek en een aparte plastic filter plus klep. De klepjes kun je testen op werking: schoonmaken en zuigen/blazen. In het deksel zitten de kanalen voor aan en afvoer van lucht in de voorste cylinderkamer. Onder klep 2 en 4 zit een staande rubberring en onder klep 5 een platte. Klep 1 en 4 worden afgedicht door de grote pakkingring.
Staat er bij demontage in de nulstand van de nokkenas noch spanning op de stoter van de pomp, dan komt de zuiger nog niet tegen de bodem van het huis en hoeft je alleen de centrale bout vast te zetten. Heb je een stukje vrije-slag dan moet er een ingreep gedaan worden met een ringetje:
Er zit aan beide zijden van de zuiger een kleine ring gemonteerd. Om de stand van de cylinder tov de stoterstang te verplaatsen kun je een extra ring achter de zuiger zetten. 1.1 mm dik 15 mm doorsnee met een gat van 8 mm. De cylinder blijft nu na montage op de kop vrij van het pomphuis.
Slechte werking van de pomp kan veroorzaakt worden door vervuiling of krasjes op de cylinderwand, deze kun je eruit poetsen met kleppenschuurpasta.
Montagetip:
Ringen achter de cylinder monteren en tegelijkertijd de veerspanning onder controle houden is lastig. Door eerst de stoter zonder veer, de ringen en de zuiger te monteren, kunnen de ringen op hun plaats gebracht worden. De grote ring past in een uitsparing van het pomphuis en de kleine ring past in een uitsparing van de zuiger. Stoterstang eruit halen en met veer monteren. Kan met handkracht gebeuren of met hulp van bijvoorbeeld een lijmtang. Let op dat de centrale moer wanneer hij aangedraaid is niet uitsteekt buiten de draad van de stoterstang. Steekt de bout uit dan loop je gevaar dat de bout het deksel raakt.
Montage en demontage van de zuiger mbv lijmtang verscholen luchtkanaal achter de zuiger: lucht wordt aangezogen via klep 1 en 2 en afgevoerd via klep 5