Vlotter assembly demontage en vlotter reparatie

Deze pagina gaat over problemen met de vlotter in de benzinetank van een Volvo 780 uit 1990. Veel van deze ervaringen zijn waarschijnlijk ook op andere types van toepassing maar dat heb ik niet gecontroleerd.

Als eerste is het zaak het probleem goed vast te stellen. Het loshalen van de complete vlotter assembly is een vervelende klus dus als het niet hoeft heeft dat altijd de voorkeur.

Het probleem is dat de tankmeter op het dashboard constant leeg aangeeft. Voordat je de vlotter verdenkt kun je de rest van het benzine meter circuit testen door een andere vlotter aan te sluiten op de plug in de kofferbak en het benzine metertje in het dashboard te controleren. Een andere methode, bij gebrek aan een test vlotter, is een losse weerstand van omstreeks 300 ohm aan te sluiten tussen de grijze en zwarte draad van die zelfde plug, de benzinemeter moet meer dan halverwege aangeven.

Als bovenstaande aantoont dat het dashboard instrument en complete bekabeling in orde is en je hebt toch een verkeerde of onbetrouwbare benzine nivo indicatie dan is de vlotter de enig overgebleven verdachte en ontkom je niet aan het vervolg van het verhaal.

Vlotter assembly demontage uit de benzinetank:

Reken er op dat de klus je een halve tot hele dag kost, het is vervelend werken in de kofferbak door een klein luikje en in de benzine stank, eventueel met vastzittende slangklemmen etc. Dat is alleen het demonteren. Monteren gaat sneller want je weet de weg, wachten op onderdelen etc komt hier nog bij.
Werk buiten of in ieder geval in een goed geventileerde ruimte, benzine dampen vragen om voorzichtigheid. Kies als het mogelijk is een dag met wat wind en niet te warm in het ideale geval. En zorg voor een brandblusser in de buurt.
Het werk makkelijk als je de hele kofferbak bekleding en alle andere spullen niet in de weg hebt, inclusief reservewiel. Het luikje boven de tank kan met 4 schroeven los. Zorg voor een veilige looplamp, een TL of LED verlichting oid.
Koppel de accu los!
Koppel de vulpijp los (aan 2 kanten, kleine slang halverwege mag blijven zitten), de persleiding, retourleiding en beluchting. Zorg dat je voldoende vervangings slangklemmen beschikbaar hebt. De persleiding staat vol benzine, afsluiten met een dikke bout en de slangklem is wel makkelijk.
De kabel heb ik doorgeknipt (helaas), doe dit alleen met de spanning er af! Kies een plek waar je aan beide kanten ruimte hebt om later weer te monteren.
Maak van een stukje hout een hulpje om de grote ring waarmee de vlotter assembly in de tank vast zit los te tikken. Een iets schuin afgezaagde lat van 15 cm lang is voldoende. Tik met een hamer en het blokje aan de bovenkant de ring los (gewoon rechtse schroefdraad dus "linksom is los").
Werk nu alle losse slangen uit de weg zodat het hele gat in de kofferbakbodem vrij is. De assembly is er dan met een beetje geduld en voorzichtigheid uit te nemen. Even uit laten lekken en in een bak verder werken.
Je kunt nu de tankopening tijdelijk afsluiten door een stuk plastic (vuilniszak) met de grote ring vast te zetten.

De vlotter assembly demonteren.

Aanzuigfilter voorzichtig van de pomp scheiden, de pomp kun je nu uit z'n houder trekken en aan de kant leggen (nog vast aan kabel en pers slang).
De vlotter aansluitingen kun je met een solderrbout loshalen van de bovenkant vlotterbuis.
De vlotterbuis wordt door 1 nok op z'n plaats gehouden maar is verder makkelijk los te nemen.
De vlotter glijdt in de vlotterbuis over twee staven die voorzien zijn van weestandsdraad. Die staven zitten bovenop de buis geborgd. Neem de borgingen los, dan kunnen de staven er uit genomen worden en de buis gedeeld. De vlotter ligt er dan los in. De vlotter heeft 2 contactvingers die langs de staven glijden en steeds, afhankelijk van het benzine nivo in de tank, de weerstandsdraden electrisch met elkaar verbinden. Hoe hoger de vlotter hoe meer weerstand. Onderste stand een paar Ohm, bovenste stand zo'n 265 Ohm.
Aan enige hoofdpijn na deze klus is niet te ontkomen, benzinedampen..

De oorzaak bij mij was duidelijk, een van de contactvingers van de vlotter is doorgesleten en waarschijnlijk heeft het losse stukje de vlotter netjes in de onderste stand vastgezet.

Montage is het omgekeerde van demontage, gaat wel allemaal een beetje makkelijker als je de weg weet.

Ik weet in ieder geval al van 3 typen vlotters, misschien zijn er nog wel meer.

Eentje met een echt bewegend armpje, dus niet de vlotter in een buis. Deze komt uit een 60L tank van een vroege 740.
De mijne met de vlotter in een buis en weerstandsstaven met dicht op elkaar liggende windingen. Dit zit in ieder geval in een 80 liter tank voor de multilink achteras, misschien ook in andere tanks?
Een ander type, oa voor de 75 liter tanks van latere 940's, heeft weerstandsstaven met de windingen wat verder uit elkaar (ong 3 mm). Volvo heeft waarschijnlijk gemerkt dat de vroegere versies zorgden voor doorgesleten contactvingers en heeft het ontwerp aangepast.

Er zijn ook andere verschillen:

Mijn vlotter levert een hoge weerstand op het hoogste nivo (ong 365 Ohm); de 940 vlotter levert de laagste weerstand op het hoogste nivo, laagste nivo is dan 136 Ohm dus het instrumentje in het dashboard omdraaien wat betreft werking is ook niet voldoende.
De lengte van de weerstandstaven van de 80 liter multilink tank is kleiner dan van een 940 starre achteras tank. De weerstandstaven zijn dus niet uitwisselbaar.

 

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD