B200 / B230 / B204 / B234: Volvo Red Block 4-cilinder motoren
Hoe werkt de carterventilatie bij onze redblocks?
De afgezogen damp passeert eerst een olie-afscheider. Dat is een zwarte plastic doos die op het carter gemonteerd zit, onder het inlaatspruitstuk. Mee aangezogen olie (in damp- of druppelvorm) blijft hier achter en vloeit terug in het carter. De olie-afscheider is aangesloten op het inlaattraject. Hoe, dat verschilt tussen turbo en non-turbo motoren:
Bij non-turbo modellen gaat er een vacuumslang van de olie-afscheider naar het inlaatspruitstuk, vóór de gasklep. Daar is de onderdruk n.l. het grootst wanneer er gas gegeven wordt. Bovenop de olie-afscheider zit nog een soort zeefje, de vlamvertrager (flame trap). Deze zorgt ervoor dat de lichtontvlambare carterdampen niet voor een z.g. back-fire (spontane ontbranding in het inlaatspruitstuk) kunnen zorgen.
Bij turbo-auto's heerst bij hogere toeren gemiddeld een overdruk in het inlaatspruitstuk. Zou de carterventilatie daarop aangesloten zitten, dan zou er over- i.p.v. onderdruk ontstaan in het carter. Daarom worden de carterdampen via een pijp net vóór de turbo (na luchtfilter en LMM) het inlaatsysteem ingeleid. Het compressordeel van de turbo zuigt dan als het ware het carter leeg. De carterdampen gaan via de turbo, door de intercooler de inlaat en de motor weer in. Bij turbomotoren zit er geen vlamvertrager in het systeem.
Bij zowel turbo als non-turbo modellen takt er net boven de olieafscheider ook een tweede, kleinere vacuümslang af naar het inlaatspruitstuk. Deze zit achter de gasklep aangesloten. Wanneer de gasklep gesloten is, bij gas terugnemen of stationair toerental, is er is n.l. vóór de gasklep nauwelijks onderdruk in het inlaattraject. Achter de gasklep heerst op dat moment juist wel onderdruk, zodat de carterdampen dan langs dit kanaal afgezogen worden.
Er heerst dus altijd een onderdruk in het carter wanneer de motor draait en gezond is. Die onderdruk fluctueert afhankelijk van het toerental van de motor, zoals duidelijk zal zijn na bovenstaande uitleg. Dit ervaar je ook wanneer je de jiggle test doet en daarbij een beetje met het gas speelt. De olievuldop mag er in elk geval nooit afgeblazen worden.
Verstopping van één of meerdere onderdelen van de carterventilatie kan leiden tot de kwalijke gevolgen die het juist zou moeten voorkomen. Daarom is het verstandig om af en toe het PCV-systeem te demonteren, controleren en reinigen (poetsen/spoelen met wasbenzine). M.n. de vlamvertrager en de dunnere vacuümverbindingen zijn gevoelig voor vervuiling, maar door verwaarloosd onderhoud kan ook de dikke vacuümpijp of de olie-afscheider verstopt geraakt zijn. Controleer de vacuümcomponenten ook op veroudering/lekkage (valse lucht).
Het geheel nog eens uitgelegd a.d.h.v. foto's (alle van een B230FK motor):
De dikke 'slang' die je midden hierboven ziet, is feitelijk een geïsoleerde kunststof pijp die loopt vanaf de olie-afscheider (rechtsonder op de foto), naar voren, over het kleppendeksel en dan naar de luchtinlaat net voor de turbo. De pijp is geïsoleerd om afkoeling en condensatie van de dampen onderweg zoveel mogelijk te voorkomen. Op deze foto is het inlaatspruitstuk verwijderd, maar bij de meeste auto's kun je er ook wel bij met het spruitstuk op zijn plaats. Je hebt dan wel wat minder ruimte en zicht op wat je doet.
Bovenop de olie-afscheider zit een stukje slang en daarop zit de koppeling met de vacuumpijp. Bij non-turbo motoren zit hier een vlamdover tussen, dat is een soort gaasje wat als het vuil wordt ook voor verstopping kan zorgen. Wat op bovenstaande foto niet te zien is, is dat die koppeling eigenlijk een Y-splitsing is, die ook aftakt naar het eerdergenoemde extra slangetje op het inlaatspruitstuk. Hier dat onderdeel in detail:
Het kleine nippeltje raakt gemakkelijk verstopt en helaas is dit plastic deeltje vrij kwetsbaar wanneer het op leeftijd is.
Hier komen de afgevoerde dampen uit in het inlaattraject (B230FK):
Gemarkeerd op de foto is een verwarmingselementje dat ervoor zorgt dat de dampen niet ter plaatse in het inlaatkanaal condenseren.
Dit is een olie-afscheider van een 1998 B230FK, oudere types kunnen er anders uitzien:
Bovenop de aansluiting voor de aanzuigslang. Het ding kan niet opengemaakt worden, althans het was niet de bedoeling van Volvo dat dat kan; het zit dichtgelijmd (of gesmolten). Binnenin zit een soort labyrinth, waardoor de oliedruppels achterblijven en terug het carter invloeien, en de dampen passeren. Schoonmaken doe je door te spoelen met wasbenzine of een ander onvettend middel. Wanneer hij erg verstopt zit kun je hem beter vervangen; org. Volvo kost +/- €50,-, imitatie ongeveer €30,-. Mocht je dan nieuwsgierig zijn naar het inwendige kun je de oude doorzagen :)
En de onderzijde:
De rubber O-ring bij het aanzuiggat (rechts op de foto) verhardt in de loop der jaren, waardoor hij niet meer goed afdicht en er ter plekke olielekkage ontstaat. Dramatisch zal dat niet zijn, maar wel een beetje slordig. Vervangen dus, Volvo onderdeelnr. 949659. Kost maar een paar euro. De andere kant, de afvoer, schuift in de afvoerbuis (zie volgende foto) en heeft geen ring nodig.
En hier hoort de olie-afscheider dan weer op (ook hier inlaatspruitstuk verwijderd):
De dampen worden uit het carter gezogen via het rechtse gat midden op deze foto. Direct onder dat gat zit de oliepomp, dat is het tandwieltje wat je (op de foto niet zo heel goed) ziet.
Het kleinere (linkse) gat voert de afgescheiden olie terug het carter in. Je ziet een kunststof kraagje, daaraan zit een pijp die onder in het carter uitkomt. Die pijp moet blijven zitten! Er zit een lip aan het kraagje zodat je hem kunt tegenhouden wanneer je de olie-afscheider eraf neemt. Wanneer je die afvoerpijp los of stuk trekt, moet de carterpan onder het blok vandaan.
Ter verduidelijking:
De pijp (9) word inwendig in het carter geleid door steun 10. Het is erg lastig, zo niet onmogelijk om de pijp van buitenaf op zijn plaats te krijgen.
Je kunt deze afvoer wel controleren op verstopping door er voorzichtig een stuk isolatiedraad o.i.d. in te steken.
Dek de gaten in het carter af als je de olie-afscheider niet direct terugzet. Als er iets in zou vallen dan is de kans dat je het er uit krijgt zonder de carterpan los te halen vrij klein.
Deze pagina kwam mede tot stand dankzij de volgende bijdragen op deze site:
/node/31153
/node/29470
/node/22269
/node/13037
Verder is e.e.a. gebaseerd op mijn eigen auto ('98 940). Mochten er hierboven onjuistheden staan, dan hoor ik het graag en zal ik waar nodig corrigeren.
In de bijlage nog een (Engelstalige) handleiding voor demontage van de olie-afscheider, met dank aan Y.C. Lam
Meer informatie (Engelstalig):
http://www.volvoclub.org.uk/faq/EngineSealsBeltsVent.html#Crankcase_Ventilation_A_Treatise
http://www.mikeponte.com/volvo/oiltrap.htm
Bijlage Afmetingen
Afbeeldingspictogram carterontluchting_3.jpg 37.93 KB
Afbeeldingspictogram Carterventilatie_verwarmingselement.jpg 75.4 KB
PDF-pictogram Oil_trap_replacement.pdf 623.6 KB
Afbeeldingspictogram carterontluchting_1.jpg 166.34 KB
Afbeeldingspictogram carterontluchting_2.jpg 61.35 KB
Afbeeldingspictogram FlameTrapFitting.gif 26.29 KB
Afbeeldingspictogram olie-afscheider-vadis.jpg 29.49 KB
‹ Carterventilatie
omhoog
Carterventilatie B6xxxS (960, S/V90 whiteblock) ›
Voeg een sub-pagina toePrint pagina2397 keer gelezen Voeg toe aan Favorieten
Gezelligheid, informatie uitwisseling en actieve participatie zijn het uitgangspunt van de Volvo 700 Vereniging.
De leden organiseren bijeenkomsten en activiteiten om met elkaar te praten over onze Volvo´s.
Regelmatig komt het verenigingsblad "FACTOR 700" uit. Je kunt technische problemen voorleggen op dit forum.
Alleen verenigingsleden hebben toegang tot het documentatiecentrum en de technische vraagbaak met reeds onder meer hints en tips en technische documentatie.
Twitter feed
@:
2875 weeks ago
Nieuwe onderwerpen
Bedankt ..
2 feb 2025
positie kachelkraan bij schutbord motorzijde 960 (ECC)
31 jan 2025
volvo 944 het hoe en waarom onstabiel stationair toerental
30 jan 2025
VOLVO 740 hapert soms als motor warm is
28 jan 2025
auto gegevens Serie letter en nummer
25 jan 2025
Contact informatie
De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is ingeschreven onder nummer 40483469 bij de Kamer van Koophandel (KvK) te Utrecht.
Secretariaat: Parkzicht 3 - 5431VE Cuijk
E-mail:
Home | Lidmaatschap | Sitereglement | Site hulp
Copyright © 2014 Volvo 700 Vereniging. Alle rechten gereserveerd.
Start
Inhoud
Structuur
Personen
Configuratie
Uitloggen
Hallo VolvoKV