Brandstoftank - benzinepomp/vlotter vervangen Estates

Symptomen defecte brandstofpomp:

Slechte motorloop, slechte performance bij vermogenvraag
luidruchtige pomp
starten en meteen weer afslaan
geen druk op de brandstofrail (test bij ventiel op de brandstofrail)

Bij de eerste twee punten, is de auto nog wel te starten, bij de laatste twee uiteraard niet meer.
Het is nogal een klus, dus alvorens over te gaan tot bestellen van een nieuwe pomp en verwijderen van de unit, is het wel zo verstandig zeker te zijn van het feit, dat deze inderdaad defect is.

Manieren ter test:
In het linkeropbergvakje, in de kofferbak, zit een 4-polige connector.
Deze bevat een zwarte, roze, grijs/witte en grijze draad, ommanteld met een rode bescherming.
De twee dunne draden, grijs/wit en grijs, zijn de vlotterdraden en geven het brandstofniveau aan in de tank.
De zwarte is massa en de roze +12 volt.
Als je nu een multimeter over de roze en de zwarte zet (van de stekker die van voren komt), zou je, bij het op contact zetten (sleutel in KPII) accuspanning moeten meten tussen roze en zwart.
Is dit het geval, maar hoor je geen pomp, is er ofwel iets mis in de bedrading naar de pomp, of met de pomp zelf.
Je kunt als je de mogelijkheid hebt, 12 volt op de twee contacten naar de pomp zetten. Deze moet dan aangaan, uiteraard.
Probeer dit enkel ter test.
Hoor je nog steeds niks, is demontage van de pomp- en vlotterunit eigenlijk de enige vervolgstap.

Benodigdheden:

Lamp, bij voorkeur een LED-looplampje
doppenset, met in ieder geval:
schroevendraaierhandvat
dop 10
dop 8
dop 7
kniptang (om verroeste slangenklemmen te verwijderen)
waterpomptang, voor als de slange(knel)klemmen wel normaal los willen
Een zo breed mogelijke schroevendraaier
hamer
zuurvrije vaseline
opvangbak
nieuwe pomp.
Slangeklemmen daar waar nodig, setje van 10mm tot 50mm in verschillende stappen als reserve is wel zo handig.

Indien de bedrading van de pompstekkers niet meer goed is, ook een nieuwe AMP-stekker, (female, 6.3 en 4)
Knijptang voor de stekker, of een soldeerbout met tin, afhankelijk van de te herstellen zaken.

Uitleg demontage / vervangen:

Het testen van het brandstofrail-ventieltje is inderdaad een handige controle.
Normaal bezien, staat hier 3 bar druk op, dus als je het pinnetje indrukt, moet je daar met behoorlijke kracht benzine uit kunnen laten spuiten.
Komt er helemaal niks uit, en meet je wel accuspanning op de draden naar de pomp, dan weet je eigenlijk al genoeg.

Voor je eigen gemak, klap je de beide achterbankzittingen op en leg je beide delen plat.
Het paneel wat nu op de achterkant van de leuning leunde en nu plat ligt, klap je weer verticaal en nu zie je totaal, drie M10 moertjes zitten.
Deze moertjes los je, en je kunt het paneel met die twee knik-stukken, nu naar voren halen (in de rijrichting) en wegnemen.

Aan de bestuurderskant, zie je een zwart paneel, van ongeveer 25 bij 20, met 4 x dop 8 boutje vastgezet.
Verwijder deze alle vier en trek gelijkmatig rondom, de zwarte plaat los. Deze kan soms behoorlijk vast zitten.

Als het dekseltje links achter geopend wordt, krijg je het volgende beeld.
(Feitelijk is hier de eindsituatie weergegeven, maar deze is natuurlijk gelijk aan de begin situatie, behoudens het feit dat er een hoop stof en modder verwijderd is).

1

Demontage van de leidingen wijst zich eigenlijk vanzelf. Starten met de ontluchting aan de bovenzijde. Dan de benzinetoevoer met de haakse snelkoppeling. Duim op de achterzijde en de wijs- en ringvinger aan de voorzijde. De rubber bij elkaar drukken en dan kun je met kleine trekkende en draaiende bewegingen de koppeling verwijderen.
Dan de vulslang. Beide slangenklemmen losmaken en slang verwijderen.
Bij mij waren deze slangenklemmen geheel verroest. Je moet dus twee nieuwe klemmen van 45 mm hebben. Tenslotte de retourleiding welke met een veerklem vastzit verwijderen. Met een geschikte tang kun je de veer uit elkaar drukken en kan de klem verschoven worden. Dan kan de grote slangenklem om de gekartelde deksel losgemaakt worden.
Deze knelveer was bij mij zo verroest, dat deze niet normaal in te knijpen was en ik heb hem moeten losknippen. Zorg dus ook hier, voor een nieuwe slangeklem, dis 12 to 20 mm kan houden.
Om de deksel zat ter borging, nog een slangeklem, helemaal rondom. Verwijder deze ook.
Hierna kan de deksel losgedraaid worden, nadat deze met beleid losgetikt is m.b.v. een grote schoevendraaier of beter een houten blokje. Tenslotte de voedingkabel van de pomp losmaken en zover mogelijk terugtrekken.
Kabel hoeft er niet uit, maar als je de pomp binnenshuis wil vervangen, of naast de auto, is het wel zo makkelijk.
Als je dat doet, moet op dit punt de beide delen van de laadvloer omhoog en de kabel kan teruggevoerd worden tot bungelend onder de auto.
Voor de LPG-rijders onder on, kan het handig zijn, de gemodificeerde vulbuis los te nemen en een kwartslag omhoog te draaien, dan heb je net iets meer zicht en ruimte.

Als de stekker teruggetrokken wordt tot aan de doorvoerrubber in de kuip van het reserverwiel, ontstaat het volgende beeld:

2

Als je goed kijkt kun je zien dat de deksel aan de linker en rechter zijde een streepje heeft welke horizontaal moeten staat als de deksel in de juiste positie staat. Door voorzichtig aan de deksel te trekken en een beetje te draaien komt deze los. Zie onderstaande foto.

3

De pomp kan er alleen zo niet uit. Daarvoor moet hij eerst een kwartslag gedraaid worden.
Nu begint hier het gerotzooi.
In de tank zitten namelijk schotten, die wel ruim, maar niet ruim genoeg om de pomp geplaatst zijn.
Door de pompunit naar achteren te halen en onder het luikje door te mikken (richting de straat, zeg maar, kun je met je hand door de onstane opening in de tank, de vlotterbuis omhoog trekken.
Nu kun je de pomp een kwartslag tegen de klok in draaien en zul je merken dat deze net over de schotten in de tank heen kan.
Draai hem ietsje verder en je kunt de gehel unit met pomp en al, zo uit de tank halen.
Let erop, dat de pomp aan de zijkant tegen de vlotterbuis zit, dus goed kijken wat je nog in de tank hebt en mikken als je hem omhoog haalt, is wel raadzaam.

4

Laat de pomp even uitlekken in de benzinetank, anders stinkt je hele kofferruimte naar benzine. De openingen van de pomp afplakken met tape is zinloos, de beniznedamp lost de plakweerking op en het word een grote (plak-)bende.
Als de pomp er dan na een paar minuten geheel uitgehaald wordt, ziet dat er zo uit.

5

En van de andere kant.

6

De slang en de stekker aan de bovenzijde van de pomp kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Om de pomp uit de houder te halen moet eerst het filter verwijderd worden. Dit filter zit met een ringetje "voorzien van weerhaakje" geborgd aan de onderzijde van de pomp, zie onderstaande afbeelding:

7

Door met beleid een brede schroevendraaier tussen het filter en de pomp te wrikken, gaat het filter langzaam los en kun je de pomp uit de houder halen, naar boven toe, gezien vanuit de originele montage houding.
Let even op de positie van de pomp, ten opzichten van de opvoerslang en de filter/aanzuig opening, hiervoor zijn uitsparingen gemaakt in de plastic houder.
Het was bij mij een Bosch pomp type 580 453 037, maar 580 453 420 is ook mogelijk.
Beide zijn Bosch 12 volt brandstofpompen, met een opvoerdruk van 3 bar

Monteren gaat in de omgekeerde volgorde. Je moet hierbij rekening houden met de kwartslag draai die gemaakt moet worden bij het inbrengen van de pomp.
Iets wat wel gemakkelijk is, is om de rubber die in de tankopening zit aan beide kanten goed in te smeren met zuurvrije vaseline.
Ook de pomphouder en de tank kunnen eventueel ingesmeerd worden. Bij het inbrengen van de pomp, ervoor zorgen dat de rubber slechts half in de tankopening zit en half om de pomphouder. Als allerlaatste kun je dan de pomphouder naar achteren in de tank drukken waardoor de rubber precies goed op zijn plaats komt te zitten. Als je dit op de juiste manier doet kun je de pomp binnen 30 seconden weer terug in de tank monteren.

Daarna deksel weer vastdraaien en alles weer aansluiten en terugplaatsen.
Bij het terugdraaien van de schroefring, heb ik ook deze met vaseline ingesmeerd, zodat hij met de hand weer vast te draaien was. De laatste tik met de brede schroevendraaier en vervolgens borgen met de grote slangeklem.
Let op de "horizontale" streepjes zodat de pomp weer goed zit. Door het gebruik van de vaseline draait de pomp het laatste stukje van het vastzetten van de deksel overigens mee. Dit moet je op voorhand dus even compenseren door de streepjes toch niet helemaal horizontaal te plaatsen, maar iets naar links gedraaid, "bergop" dus. Met het naar rechts vastdraaien kun je dan stoppen als de streepjes weer horizontaal staan.

De hele vervangingsoperatie kost overigens zo'n 3 tot 4 uur.
De exacte tijd is overigens sterk afhankelijk hoeveel roestvorming je tegenkomt.
Ik had een aantal totaal verroeste slangenklemmen waarbij er bij eentje het schroefje afbrak en ik de klem moest wegknippen en een ander moest afzagen.
En helaas is de werkruimte ook niet al te royaal.

 

 

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD