LPI probleem

  • Hein Wolda
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 00:51 #1112240 door Hein Wolda
LPI probleem is gemaakt door Hein Wolda
Einde van de zomer had mijn dochter de 940 mee tijdens een korte vakantie. Krijg ik een appje met foto dat er op de terugweg bij het gas tanken gas lekt bij de uitlaat. Oeps. Verder op benzine en bij thuiskomst bleek dat hoogst waarschijnlijk de vulslang gelekt heeft in de appendagekast. Die appendagekast heeft een ribbelslang waarin de bekabeling zit en die vlak bij de uitlaat door de bodem gaat. Die plek klopt precies met de foto. Zo zie je dat regelgeving bij installatie niet voor niets is want de LPG wordt netjes naar buiten gevoerd ipv in de cabine.

Enige tijd op benzine gereden maar dat leer je snel af :-).

Nieuwe vulslang en vulpot gekocht (bij oude vulpot zaten alle bouten helemaal vastgerot)

Na montage even langs het tankstation en yeeh: LPG tanken gaat goed. Schakelaar om en auto loopt netjes op gas. Op weg naar huis blijkt dat als er vermogen gevraagd wordt de auto gaat bokken en wel zodanig dat er niet mee te rijden is. Laat je het gas los dan lijkt het net of er een schakelaar om gaat en loopt de motor weer prima. Rustig rijden in de stad of 100 op de snelweg gaat prima maar je kan niet goed accelereren. Kwam er later achter dat tot 0 bar op turbodrukmeter het goed gaat, kom je eroverheen: bokken.

Mij eerste gedachte was dat er iets verziekt was aan de electronica in de appendagekast door de ijsvorming door de lekkage want vóór de lekkage deed de installatie het prima en 8-9 jaar was er al een gereviseerde pomp in gezet dus dat was niet de eerste verdachte.

Na zoektocht op internet, forum, en bij de man die toen de pomp gereviseerd had (Rieks Scholing), leek de aansturing van de pomp de eerste verdachte. Die zijn alleen niet meer te krijgen. Uberhaupt is er eigenlijk niets meer voor de twintanks te krijgen en bijvoorbeeld de welbekende Romio weigert ook maar iets te doen bij deze tanks anders dan vervangen door een ringtank á 800 euro....

Van Wytze een identieke tank uit een werkende auto overgenomen, primair voor de electronische onderdelen zoals condensator en pompaansturing maar zonodig ook als vervanging als het toch de pomp blijkt te zijn.

Je kan de pomp ook forceren naar een continue hoge stand, door stekkerverbinding van de dunne blauwe draad van de pompaansturing los te trekken. Dan is er niet meer mee te rijden als de motor overschakelt op gas

Ben nog naar Verdampere geweest in Helvoirt waar ik goede ervaringen mee had. Hij dacht even dat wellicht de LPE niet goed was maar dat bleek na een vervangende LPE (niet van een 940) niet het geval. Vervolgens de aansturing van de reservetank geprobeerd en later de grote condensator. Geen effect.

De pomp wordt netjes in een hogere stand gezet maar de LPG druk zakt in als je flink gas geeft. Nu lijken er 2 opties over:
- Pomp is toch niet goed
- Het filter is verstopt. Die filters had hij niet omdat hij nog maar heel zelden zo'n oude LPI installatie ziet en de modernere hebben die filters niet meer.
Hij had verder geen tijd want anders hadden we wellicht de tank vervangen.

Heb zelf wel het fysieke filter vervangen. Zat helemaal dicht. Helaas met een nieuw en fris filter blijft het optreden.

Bij Arend van VAD in Alphen geweest om de LPI tank om te wisselen. Eigenlijk een rappe klus. Ik had thuis al de leidingen los gedraaid zodat de druk er af was.
Nou, uurtje later zat de tank er in en draaide de auto op LPG. Even een proefritje en: grmpf, exact hetzelfde gedrag......

Met de andere tank was het gedrag dus identiek en de kans dat beide pompen op dezelfde manier kapot zijn lijkt me heel klein.

Samen met Arend nog een keer alles nagelopen inclusief documentatie. Daarin vonden we ook dat er een koppelblok is met een drukregelaar en een druksensor. Hij had er nog een liggen en toen hebben we eerst de druksensor vervangen: geen oplossing.

Toen hele koppelblok vervangen (dus eerst ruimte maken door inlaatbuis en cruisecontrolpomp weg te halen. Dan alle stekkers en leidingen losmaken, blok verwisselen, en alles weer vastzetten en terugplaatsen. Proefrit: eerst grote klap doordat inlaatbuis losschoot (niet goed genoeg vastgezet), vervolgens toen het groene lampje continue aan ging sloeg motor af. Bleek dat de afsluiter niet goed werkte. Afsluiter van het oude koppelblok erop gezet: motor loopt weer op gas maar helaas weer het zelfde gedrag.

We hebben voor de zekerheid ook het onderbreekrelais uitgesloten om zeker te zijn dat er niet 2 brandstoffen ingespoten worden door de benzinepomp af te koppelen als de motor op LPG loopt: geen resultaat.

Andere LPE (wel van 940): geen resultaat.

Dan blijft er niet heel veel over.

We stonden net nog even te filosoferen wat het dan zou kunnen zijn en eigenlijk kan het alleen nog in de injectoren zitten. Het zou zo kunnen zijn dat bij de hogere pompdruk 1 of meerdere injectoren vol open gaan of ernstig gaan lekken. Wat interessant is, is dat de druksensor in de injectoren-"lus" zit. Dat zou dan eventueel die drukval kunnen verklaren.

Ik wacht nu even op Wytze die een dezer dagen een 940 binnen krijgt met een LPI installatie. Ik ga dan de injectoren van die wagen in mijn auto plaatsen. Hopelijk is dat een oplossing en werkt e.e.a. dan weer.

Wellicht dat één van jullie nog een ander idee heeft of mogelijke oorzaak kan geven. Ik ben even los


Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Yannic Nuijt
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 09:45 #1476591 door Yannic Nuijt
Beantwoord door Yannic Nuijt in topic Inspuitpijpjes
Je inspuitpijpjes kunnen ook nog vervuild zijn of zitten de zittingen los in het inlaatspruitstuk? Maar extreem lekkende injectoren kun je checken met lekspray dus beetje zeepsop water. Injectoren los nemen en dan bij de opening even wat zeepsop erop en kijken of die gaat bubbelen.
Mogelijk dat Timen je nog kan helpen?

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • V700 register
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 11:05 #1476592 door V700 register
Beantwoord door V700 register in topic Dit beeld komt wel overeen
Dit beeld komt wel overeen met een defect benzineverbreekrelais. Je hebt dan weliswaar getest door de benzinepomp uit te schakelen, maar beter is het om de stekkers van de benzineinjectoren los te nemen als de motor draait. Dat mag geen verandering in het motortoerental geven. Ze zijn per twee injectoren geschakeld, dus probeer ze, één voor één, allemaal even. Trek overigens geen voorbarige conclusies na het uitwisselen van onderdelen, want ook vervangende delen zijn niet nieuw en kunnen daarom ook defect zijn. Lees de LPi computer ook even uit. Heel veel info krijg je niet, maar je kunt wel de gasdruk aflezen. Uitlezen gaat met een simpele converter en een laptop. Er zijn wel leden met zo'n converter (ik heb er ook één) die je waarschijnlijk even kunt lenen. Timen heeft er in ieder geval ook eentje.

Het zou ook kunnen zijn dat een injector niet voldoende gas meer doorlaat, maar dan verwacht je eerder het effect alsof de motor op drie cilinders draait ipv bokken.



<blockquote>
Je kan de pomp ook forceren naar een continue hoge stand, door stekkerverbinding van de dunne blauwe draad van de pompaansturing los te trekken. Dan is er niet meer mee te rijden als de motor overschakelt op gas
</blockquote>

Dit is wel raar en klopt eigenlijk niet. Het koppelblok zou de gasdruk moeten reduceren tot een constante waarde, ongeacht de toevoer.. Als er veel gas wordt gevraagd door de motor en de aanvoer uit de tank is te klein, dan zakt de druk in elkaar. Als er weinig gas wordt gevraagd, levert de pomp meer gas dan nodig. Op zich kan dat geen kwaas, maar om onnodige slijtage, stroomverbruik en lawaai te voorkomen, laat de LPE de pomp langzamer draaien.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • noppen20
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 11:33 #1476593 door noppen20
Beantwoord door noppen20 in topic Er is nooit een "hogere pomp
Er is nooit een "hogere pomp druk".
De druk regelaar houdt de druk constant op 5 bar boven de tank druk.
De pomp gaat wel sneller draaien, waardoor er meer volume naar de injectoren gaat.
Dit wordt gedaan om het extra verbruik (volume) van de injectoren te compenseren bij vol gas, en om zo een verlaging van de druk tegen te gaan.

En die drukverlaging is precies wat je wél ziet gebeuren, de druk zakt in, injectoren spuiten dan minder in, gevolg is verlies van vermogen.

Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar veel heb je al vervangen/uitgewisseld.
Injectoren zou ik zeker niet uitsluiten, die gaan misschien wel zo lang open dat de pomp het niet kan bijbenen, en dus de druk instort.

Hardop denkende; 2 verschillende problemen die tegelijk optreden? dat is altijd verdacht..
Wat nou als het niet NIET de vulslang was die lekte.
Maar de retour aansluiting naar de tank? Weet de situatie niet exact maar lekt het dan niet op de zelfde plek weg via de ribbelslang? De drukregelaar regelt de druk op de injectoren af op 5bar boven de tankdruk. Dit doet die door de aanvoer en retour leiding te vergelijken.

Volvo 940 1996 Estate LPG (630.000km)
Volvo 940 1997 Estate LPG (555.000km)
Volvo 940 1996 Sedan LPG (440.000km)

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Hein Wolda
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 17:00 #1476596 door Hein Wolda
Beantwoord door Hein Wolda in topic injectoren zitten goed vast
@1up: Bij mij zijn de injectorzittingen al een keer door Timen definitief vast gezet en de injectoren kan je ook niet bewegen.

Lekkende injectoren: ja dat kan zeker, ik heb al heeeel lang dat ik als ik de eerste keer start dat ik dan langer moet doorstarten. Maar verder rijdt (reed :-) ) het prima.

@RVersteeg: Er is op dit moment een duidelijke relatie tussen een stand van de pomp en de loop van de motor. Bij Verdampere is de LPE aan de uitleessoftware gehangen en daar zag je dat alle parameters er goed uitzagen bij stationair. De LPE stuurde de pomp netjes aan naar de hoge stand wanneer het nodig was (ook gemeten met een multimeter in de appendagekast) maar dan stortte de druk in en loopt de motor niet goed. Het bokken kan natuurlijk een tekort aan LPG zijn maar een overmaat LPG heeft soortgelijk gedrag
:
Gas terugnemen en hop, de motor loopt weer prima.

Daarom verdenk ik het onderbreekrelais ook niet direct. Overschakelen van benzine naar gas werkt zonder problemen (en dat gebruik ik nu heel vaak). Het relais is overigens redelijk nieuw (2019, laatste model 207349.3) want met mijn oude relais heb ik ook problemen gehad. Bij een uitgeschakelde benzinepomp weet je in elk geval dat er zowel bij lage als hoge LPG pomp stand niets kan worden bijgespoten. Het gedrag is identiek aan die met een lopende benzinepomp.

Ik heb zelf ook zo'n uitlees kabel maar helaas doet mijn eigen laptop met de software het niet meer (fysiek kapot en op mijn werk laptop mag ik niets installeren) Anders zou je misschien aan de lambda waarde nog iets kunnen afleiden

@RVersteeg: Voordat ik naar Verdampere zou gaan had hij me telefonisch al gevraagd of ik dit wilde uitproberen. Want als de pompaansturing niet goed werkt gaat de pomp gewoon niet naar de hoge stand en dan wordt dus onvoldoende LPG geleverd. Door de truc met het blauwe draadje ga je buiten de pompaansturing om. Je hoort de pomp dan ook harder gaan draaien maar op het moment dat de LPE naar gas schakelt krijg je dus direct het probleem dat ik nu ervaar en dan heeft gas terugnemen geen zin meer. Dit gebeurt dus bij mijn eigen tank maar ook bij de vervangingstank. Beide pompen kapot kan altijd maar je zou waarschijnlijk toch iets ander gedrag waarnemen en beide pompen werken op lage stand prima. En beide pompen werkten voor mijn probleemsituatie prima.
En dat geldt ook voor het vervangingskoppelblok: zowel oude als vervangingsblok hebben geen enkel effect op de situatie daarom verdenk ik ze niet direct (maar ik wil niets uitsluiten!)

@noppen20 "Hardop denkende; 2 verschillende problemen die tegelijk optreden? dat is altijd verdacht.": Ben ik helemaal met je eens, tegelijker tijd weet ik uit ervaring dat het wel eens voorkomt..... Mijn eerste gedachte was eigenlijk: door de enorme kou van het expanderende vloeibaar gas is er ergens in de electronica verziekt. Er zit bijvoorbeeld een hele grote Elco in de appendage kast, en die gaan vaak niet heel goed om met grote temperatuursverschillen. Maar die hebben we ook vervangen bij Verdampere door die uit de vervangingstank en met een die hij in zijn eigen magazijn had liggen: Geen effect

@noppen20 "Wat nou als het niet NIET de vulslang was die lekte.": Heb ik ook aan gedacht maar het trad op tijdens het tanken en zodra ze stopten met knop ingedrukt houden, stopte ook het lekken van gas. Toen ik de vulslang vervangen had en voor het eerst ging tanken, heb ik heeel goed gekeken of er niet ergens anders gas uit kwam. Sinds dit moment al vele keren getankt.
Bij het vervangen van de tank en later het koppelblok kon je zien dat er druk op zowel de aanvoer als de retour stond. De aanvoer en retour leidingen hebben een banjo aan de voor en de achterkant daar kan ook niet zo heel veel mee mis gaan. De motor heeft ook gelopen met een open appendagekast, eventuele lekkages zie en ruik je dan echt wel

@noppen20:"Injectoren zou ik zeker niet uitsluiten, die gaan misschien wel zo lang open dat de pomp het niet kan bijbenen, en dus de druk instort.": Dit is hetgeen ik met een set andere injectoren wil uittesten als laatste hoop

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

  • Timen Smit
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Meer
14-03-2025 17:38 #1476597 door Timen Smit
Beantwoord door Timen Smit in topic lang starten

Lekkende injectoren: ja dat kan zeker, ik heb al heeeel lang dat ik als ik de eerste keer start dat ik dan langer moet doorstarten. Maar verder rijdt (reed :-) ) het prima.

Hier moet je maar eens op verder borduren.
Trouwens inwendig kan er een injector pijpje niet goed/verdraaid zitten.

Graag Inloggen of een account aanmaken deelnemen aan het gesprek.

Moderators: Jerry Stam

Over de vereniging

Social

  • Facebook
  • Flickr
  • YouTube

De VolvoKV is lid van

FEHAC
KNAC
NCAD
Fehac
KNAC
NCAD