Waar denkt u aan bij de woorden: "Volvo", "Winter", "Jaarafsluiting"? Mis! Het goede antwoord is: "Kaasmaken".
Zelf kaasmaken was het thema van de jaarafsluiting van Regio Oost op zaterdag 10 december 2011. Ieder jaar wordt geprobeerd om de jaarafsluiting nu eens niet iets met onze auto's te laten hebben, maar een heel ander thema. En dat is dit jaar ook weer prima gelukt met het onderwerp: "Zelf Kaasmaken".
De activiteit speelde zich af in een boerderij bij kasteel Hoekelum tussen Ede en Bennekom.
Bij aankomst zagen we het kasteel al liggen, maar moesten we nog wel even zoeken welke oprit we moesten hebben. Maar een rij geparkeerde klassieke Volvo's wees ons gelukkig de weg. En na enig zoeken werd ook duidelijk welke van de bijgebouwen we moesten hebben. Binnen was het al aardig druk, er bleek een grote opkomst van zo'n 45 mensen, en die zaten al gezellig aan de koffie met gebak.
Na het nodige bijkletsen met oude bekenden, begon het eigenlijke programma: zelf kaasmaken. Onze 'coach' van vandaag, de heer Van de Kamp, legde ons op duidelijke en humoristische wijze uit hoe kaas eigenlijk gemaakt wordt. We gaan dat hier niet allemaal herhalen, maar duidelijk werd wel dat je 10 liter melk nodig hebt voor 1 kilo kaas. En dat die melk bij voorkeur vers (ongepasteuriseerd) moet zijn om de echte smaak van boerenkaas te krijgen.
Na de uitleg kregen we allemaal een plastic schort en een mutsje uitgereikt, wat we aan moesten doen voor we naar de kaasmakerij mochten gaan. Hilariteit alom, natuurlijk, vooral met mannen waar het schortje toch behoorlijk strak om de buik zat, en die er toch wel heel schattig uit zagen met zo'n soort kanten mutsje.
Maar dan gaan we echt serieus aan het werk. Per groepje van vier personen staat er al een grote emmer klaar met gestremde melk. Melk moet namelijk eerst 'gestremd' worden, dat wil zeggen dat de eiwitten uit de melk aan elkaar gaan klonteren. Dat duurt een tijd, en daarom was dat voor ons al voorbereid. Onze taak werd nu om de gestremde melk te gaan 'snijden' met een soort rooster van messen die samen aan één handvat zitten. Dat snijden is nodig om het vocht uit de gestremde melk los te laten komen. Je ziet dat ook gebeuren, het worden steeds kleinere stukjes met vocht er tussen. De stukjes heten 'wrongel' en het vocht heet 'wei'. Daarna moet de wei voor een deel worden afgeschept en moet warm water worden toegevoegd om alles op 36 graden te krijgen. Dan weer roeren, en vervolgens een tijdje laten rusten. Tijd voor koffie tussendoor. Als we weer verder mogen gaan, moeten we de wrongel afgieten, zout toevoegen en even doorkneden, en dan mag de wrongel in bakjes met een doek er in. Een eigen etiketje er op en met een deksel even wat aanduwen, en warempel het lijkt al een kaasje.
Dan gaan de kaasjes in de bakjes een uur onder een pers om de wrongel goed stevig aan te duwen. Je vertelt dat zo even snel, maar je bent er toch een paar uur mee zoet. In de tijd dat de kaasjes onder de pers liggen, gaan wij van het buffet genieten. En genieten is echt het goede woord! Want er staat een uitgebreid warm en koud buffet waar iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij lekker vindt. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. En dan is het nog niet klaar, want even later verschijnt er een dessertbuffet dat er wel heel luxueus uit ziet, met ijstaarten, bavarois taarten, fruit, etc. Dat dat in de smaak valt is wel duidelijk, want het gaat helemaal op, en er was toch echt ruim voldoende aanwezig! Tussendoor natuurlijk weer alle gelegenheid om met elkaar te praten, en dat is ook weer het leuke van dit soort bijeenkomsten. Je maakt mensen, zeker zo samen aan het kaasmaken, weer eens op een andere manier mee, dan alleen bezig met de auto's.
Als het buffet afgelopen is, worden de kaasjes binnengebracht. Ieder wijst zijn kaasje aan, en het wordt netjes ingepakt met een plankje er bij om het kaasje straks op te leggen.
We praten nog wat na en gaan dan voldaan en met een goed gevoel naar huis. Het was weer een bijzonder geslaagde bijeenkomst! Nu nog 6 weken ons kaasje elke dag omkeren.
Met hartelijke dank aan de familie Van de Kamp voor hun perfecte begeleiding en verzorging, en Kees Vos voor de organisatie.
Regio Oost.